Achtergrond

Vandaag neem ik een rustdag in Antwerpen. Ik zal nu en dan iets schrijven over geschiedenis en achtergronden.

De heilige Jacobus, zoon van Zebedeus en broer van Johannes, was de eerste van de apostelen die gemarteld werd om zijn geloof. Zijn executie vond plaats in Jeruzalem, waarschijnlijk in het jaar 44. Dat jaar wordt afgeleid uit de Handelingen der Apostelen 12 vers 1 tot 3. Herodes Agrippa I was koning van Judea en Samaria van 41 tot 44.

Na zijn marteldood werden de overblijfselen van de apostel per boot meegenomen door zijn volgelingen naar het koninkrijkvan deAsturiërsin het noordwesten van Spanje. Daar werd een geschikte begraafplaats voor hem gevonden. De locatie van het graf werd echter in de loop van de tijd vergeten, totdat in 830 de plek werd onthuld aan een monnik, die als kluizenaar in het gebied woonde.

De plek van het graf van Jacobus zou bekend worden als Santiago de Compostela. Santiago is Spaans voor Sint Jacobus. Compostela zou afgeleid kunnen zijn van het Latijnse woord compostum = begraafplaats (vrij vertaald).

Het graf bevindt zich op een voormalige Romeinse begraafplaats. Het woord Compostela zou ook van Campus Stellae (sterrenveld) afkomstig kunnen zijn. De monnik die het graf vond werd namelijk geleid door een ster die over het veld scheen waar de resten van Jacobus lagen.

In de loop van de tijd ontwikkelde zich een cultus rond de heilige, en tegen 1100 verplaatste de bisschop van Iria zijn zetel naar Santiago de Compostela. In Santiago verrees een nieuwe basiliek ter ere van Jacobus.

Trees

Ha Bert,
Ha inmiddels al uit NL. Leuk je reisverslagen te lezen, goed om je zo te volgen. ik ben wel een beetje jaloers op je onafhankleijkheid! Succes en weer goeie reis verder!
Trees

Marleen en Jasper

Lieve Bert,

We kijken regelmatig op je site om je een beetje te volgen. Bedankt voor je sms'je op Jaspers verjaardag. Goede reis!

Jany en Lars

Vanuit een regenachtig Toscane zijn we benieuwd hoe het met je gaat. Tot aan de telefoon of in de mail.
Groeten en veel liefs.

Marlies Aardewijn

Hoi Bert,
Alweer een tijdje onderweg. Hoe gaat het? Lijkt al weer heel lang geleden dat je wegging. Gaat het lopen goed, waar ben je nu?? Veel succes en geniet!
Groet, Marlies

annet

hoi Bert,

hoop dat het lopen met deze warmte ok is! Benieuwd waar je nu al bent.. We volgen je op de voet!

Groet Annet