Aisne

Vandaag kan ik weer even internetten. Dat is in deze omgeving nogal uitzonderlijk; dit gedeelte van Frankrijk is tameijk leeg. Het landschap is licht glooiend, en bestaat uit uitgestrekte akkers. De boeren hier hebben enorme oppervlakten te bewerken. Af en toe loop ik door een dorpje, en in zo'n dorpje is dan meestal (bijna) niemand te zien. Na een lang stuk van de N2 gelopen te hebben, volg ik vanaf Vervins de D966. Ik schrijf dit in Neufchatel-sur-Aisne, aan de D966, en vandaag loop ik de twintig kilometer naar REIMS. Van Soignies tot de grens met Frankrijk was precies dertig kilometer, en vanaf de grens tot Neufchatel heb ik ongeveer 113 kilometer gelopen.

En dan vertel ik nog iets over onze vrienden de honden. De hond, een ondersoort van de wolf, is het oudste huisdier en wordt al duizenden jaren gebruikt voor bewaking. Die taak nemen ze ook in 2010 uitermate serieus. Ze lijken iedere vreemde onmiddellijk te willen verscheuren. Gelukkig zitten (bijna) alle honden die ik onderweg tegenkom veilig achter hekken en in Frankrijk soms zelfs ook nog aan een ketting of een touw. Zodra ze mij opmerken zijn het woedende monsters. Ze blaffen zich vaak letterlijk schor, en komen slechts met grote moeite weer tot bedaren. Sommige honden liggen te slapen en zien mij pas als ik al bijna gepasseerd ben. Dan zijn ze uiteraard dubbel kwaad: op mij en op zichzelf. Belgen zijn dol op deze vorm van bewaking, want overal lees ik waarschuwingen als: 'Hier waak ik voor mijn baas'. En veel bewakers laten het niet bij grommen en blaffen. In Belgie worden ieder jaar 18.000 mensen min of meer ernstig gebeten door een hond. Belgische honden zijn principieel BOOS. In Frankrijk zijn (tot nu toe) honden iets minder populair, maar ook de Franse honden zijn boos, en zo te zien bijna zonder uitzondering diep ongelukkig.

Jet & Oscar & Yuki

Hoi Bert
Fijn dat je weer op reis bent! Succes!
Als je weer van die boze honden ziet denk dan aan onze Yuki ( Akita Inu )! Onze nieuwe buren vragen zich af of Yuki wel blaffen kan, ze is altijd zo rustig!
groetjes
JOY

marlies aardewijn

Ha Bert, wij hebben geen hond dus hier is het hier veilig en vriendelijk langswandelen.
Goede voortzetting.
Veel groeten, marlies

Tanja

Ha, Bert
Ik had ze al gezien op Google-satelite; al die glooiende akkers. Het gaat lekker zo, met een mooie stad in het vooruitzicht.
Ja, arme beesten. Soms blaffen ze de hele nacht naar elkaar.
Ja, arme mensen.
Leuk, dat er weer wat verhaal komt!
Zonnige groet, Tanja

Stefan

hey die Bert,
Leuk dat je weer aan het wandelen bent. Je vlot al aardig. Ik blijf je volgen. Maar ik ga ook nog op vakantie naar Indonesië vanaf Zondag as. dus ik lees je verhalen bij terugkomst wel weer.